S C H E E P S D R A N K E N
Persoonlijk heb ik het liefst een koud biertje na het varen,
maar al eeuwen lang hebben zeevarenden een goede smaak gehad.
Sommige drankjes komen het beste tot hun recht, door ze professioneel te mixen en te shaken of te roeren en eventueel met blokjes ijs te mixen of ze daarna te zeven.
Maar op een schip moet je toch improviseren.
BLOODY MARY
1 Glas tomatensap
1 borrelglaasje wodka
1 eetlepel citroensap
1 scheut worcestersaus
zout en peper
CURACAO COOL
1 borrelglas Curaçao
1 wijnglas witte Rijnwijn
1 borrelglas abrikozensap
een weinig citroensap
ijsblokjes
COINTREAU COCKTAIL
1 borrelglas Cognac
1 borrelglas Cointreau
sinaasappelschijfjes
MANHATTAN MEDIUM
2/3 Bourbon
1/6 Italiaanse vermout
1/6 Franse vermout
MANHATTAN SWEET
2/3 Bourbon
1/3 Italiaanse vermout
een paar druppels Angosturabitter
MANHATTAN DRY
2/3 Bourbon
1/3 Franse vermout
wat Angosturabitter
ijsblokjes
1 olijfje
HELMSMAN
1 borrelglas Whisky
2/4 borrelglas Apricotlikeur
1 borrelglas sterke hete koffie
BROEK VAN BERTHA
1 borrelglas Jenever
citroensap
grenadine
WIJNGROG
1 fles rode huiswijn
1/8 liter rum
2/8 liter water
150 gram bastaardsuiker
2 kruidnagels
1 sinaasappel
citroensap
sinaasappelsap
4 pijpjes kaneel
BEREIDING:
Voor 4 personen: verwarm de wijn met de suiker, het water, het sinaasappelsap, het citroensap en de kruidnagels. NIET KOKEN!
Daarna de rum toevoegen.
De sinaasappel in schijven snijden en in elk glas een halve schijf.
De grog kan nu ingeschonken worden; het pijpje kaneel als roerijzer gebruiken.
EIERGROG
2/8 liter rum
4 eierdooiers
eiwit van één ei
4 zakjes vanillesuiker
gemalen kaneel
BEREIDING:
Voor 4 personen: alles, behalve de rum in een pan op een zacht vuurtje verwarmen en kloppen tot het schuimig is.
De rum apart licht verwarmen. De rum over de glazen verdelen en bedekken met het schuim.
Kan eventueel met een soeplepel genuttigd worden.
WINDKRACHT ACHT
2/4 borrelglas Jenever of Wodka
beetje kaneel
nootmuskaatpoeder
een paar druppels slaolie
pruimensap
In één teug leegdrinken….
Lijkt me een stoelgang bevorderend geheel!!!
Als je van je opstapper af wilt?
BATAVIA
1 borrelglas Pisang Ambon
1 eetlepel poedersuiker
scheutje melk
ijsblokjes
TOMATO SHERRY
1 glas sherry
1 glas tomatensap
citroensap
worcestersaus
2 ijsblokjes
SLECHT WEER
2 glazen Dry Gin
1 glas Vermout
1 glas sinaasappelsap
1 scheutje Curaçao
COINTREAU BERENBURGER
1 borrelglaasje Cointreau
1 borrelglaasje Berenburger
2 ijsblokjes
MATROZENMUTSJE
Kennen we allemaal al.
Warme koffie met een scheut Berenburger. (Friese koffie)
Of een scheut drank, die toevallig ergens aan boord ligt.
NEUS VAN DE SCHOONMOEDER
1 borrelglas Advocaat
1 borrelglas Bessenjenever
vergruizelde ijsblokjes
OCHTENDCHLOOR
1 borrelglas wodka
1 eierdooier
wat druppels tabasco
In veel jachthavenkantines al heel bekend.
Voor de ‘morning after the night before’
SOUTH SEA COFFEE
1 borrelglas rum
2/4 borrelglas Crème de vanille
1 borrelglas sterke koffie
1 eierdooier
1 eetlepel slagroom
suiker of honing naar smaak
beetje kaneel
SCHIEDAM AHOY
1 borrelglas brandewijn
basterdsuiker
2/4 borrelglas citroensap
4 ijsblokjes
sinaasappelschijfje
KOPSTOOT/ MOTOR met ZIJSPAN/ STELLETJE/ RECHT op-en-neer/
BBORRELTJE/BBIERTJE/
Bekend in ieder café
ZEEMANSVERDRIET
2/4 borrelglas Cointreau
2/4 Drambuie
ijsblokjes
spuitwater
van mijn tipgever:
Hopelijk na het opdrinken: Weg verdriet!
CALYPSO COFFEE
1 mok hete koffie
1 borrelglas hete verse koffie
slagroom
PUNCH VAN HET UUR NUL
1 liter melk
10 borrelglaasjes Calvados of Brandy
3 citroenschillen
6 theezakjes
8 eetlepels suiker
nootmuskaat
Duidelijk niet voor één persoon!!
Bereiding:
In een pannetje de melk, citroenschillen en suiker heel zacht laten trekken.
Als het naar citroen begint te ruiken, aan de kook brengen.
Dan 1,5 minuten de theezakjes er in hangen.
Theezakjes eruit halen en de drank toevoegen.
Nog drie minuten door laten sudderen.
Door de zeef in de punchschaal gieten.
En nootmuskaat erbij.
Voor de volgende ochtend: zie een van de recepten hierboven.
Veel plezier met deze recepten, maar ze zijn voornamelijk bestemd voor After Sail.