S C H E E P S D R A N K E N

 

Persoonlijk heb ik het liefst een koud biertje na het varen,

maar al eeuwen lang hebben zeevarenden een goede smaak gehad.

 

Sommige drankjes komen het beste tot hun recht, door ze professioneel te mixen en te shaken of te roeren en eventueel met blokjes ijs te mixen of ze daarna te zeven.

Maar op een schip moet je toch improviseren.

 

 

BLOODY MARY

1 Glas tomatensap

1 borrelglaasje wodka

1 eetlepel citroensap

1 scheut worcestersaus

zout en peper

 

CURACAO COOL

1 borrelglas Curaçao

1 wijnglas witte Rijnwijn

1 borrelglas abrikozensap

een weinig citroensap

ijsblokjes

 

 

COINTREAU COCKTAIL

1 borrelglas Cognac

1 borrelglas Cointreau

sinaasappelschijfjes

 

 

MANHATTAN MEDIUM

2/3 Bourbon

1/6 Italiaanse vermout

1/6 Franse vermout

 

 

MANHATTAN SWEET

2/3 Bourbon

1/3 Italiaanse vermout

een paar druppels Angosturabitter

 

MANHATTAN DRY

2/3 Bourbon

1/3 Franse vermout

wat Angosturabitter

ijsblokjes

1 olijfje

 

HELMSMAN

1 borrelglas Whisky

2/4 borrelglas Apricotlikeur

1 borrelglas sterke hete koffie

 

BROEK VAN BERTHA

1 borrelglas Jenever

citroensap

grenadine

 

WIJNGROG

1 fles rode huiswijn

1/8 liter rum

2/8 liter water

150 gram bastaardsuiker

2 kruidnagels

1 sinaasappel

citroensap

sinaasappelsap

4 pijpjes kaneel

BEREIDING:

Voor 4 personen: verwarm de wijn met de suiker, het water, het sinaasappelsap, het citroensap en de kruidnagels. NIET KOKEN!

Daarna de rum toevoegen.

De sinaasappel in schijven snijden en in elk glas een halve schijf.

De grog kan nu ingeschonken worden; het pijpje kaneel als roerijzer gebruiken.

 

EIERGROG

2/8 liter rum

4 eierdooiers

eiwit van één ei

4 zakjes vanillesuiker

gemalen kaneel

BEREIDING:

Voor 4 personen: alles, behalve de rum in een pan op een zacht vuurtje verwarmen en kloppen tot het schuimig is.

De rum apart licht verwarmen. De rum over de glazen verdelen en bedekken met het schuim.

Kan eventueel met een soeplepel genuttigd worden.

 

WINDKRACHT ACHT

2/4 borrelglas Jenever of Wodka

beetje kaneel

nootmuskaatpoeder

een paar druppels slaolie

pruimensap

In één teug leegdrinken….

Lijkt me een stoelgang bevorderend geheel!!!

Als je van je opstapper af wilt?

 

BATAVIA

1 borrelglas Pisang Ambon

1 eetlepel poedersuiker

scheutje melk

ijsblokjes

 

TOMATO SHERRY

1 glas sherry

1 glas tomatensap

citroensap

worcestersaus

2 ijsblokjes

 

SLECHT WEER

2 glazen Dry Gin

1 glas Vermout

1 glas sinaasappelsap

1 scheutje Curaçao

 

COINTREAU BERENBURGER

1 borrelglaasje Cointreau

1 borrelglaasje Berenburger

2 ijsblokjes

 

MATROZENMUTSJE

Kennen we allemaal al.

Warme koffie met een scheut Berenburger. (Friese koffie)

Of een scheut drank, die toevallig ergens aan boord ligt.

 

NEUS VAN DE SCHOONMOEDER

1 borrelglas Advocaat

1 borrelglas Bessenjenever

vergruizelde ijsblokjes

 

OCHTENDCHLOOR

1 borrelglas wodka

1 eierdooier

wat druppels tabasco

In veel jachthavenkantines al heel bekend.

Voor de ‘morning after the night before’

 

SOUTH SEA COFFEE

1 borrelglas rum

2/4 borrelglas Crème de vanille

1 borrelglas sterke koffie

1 eierdooier

1 eetlepel slagroom

suiker of honing naar smaak

beetje kaneel

 

SCHIEDAM AHOY

1 borrelglas brandewijn

basterdsuiker

2/4 borrelglas citroensap

4 ijsblokjes

sinaasappelschijfje

 

KOPSTOOT/ MOTOR met ZIJSPAN/ STELLETJE/ RECHT op-en-neer/

BBORRELTJE/BBIERTJE/

Bekend in ieder café

 

ZEEMANSVERDRIET

2/4 borrelglas Cointreau

2/4 Drambuie

ijsblokjes

spuitwater

van mijn tipgever:

Hopelijk na het opdrinken: Weg verdriet!

 

CALYPSO COFFEE

1 mok hete koffie

1 borrelglas hete verse koffie

slagroom

 

PUNCH VAN HET UUR NUL

1 liter melk

10 borrelglaasjes Calvados of Brandy

3 citroenschillen

6 theezakjes

8 eetlepels suiker

nootmuskaat

Duidelijk niet voor één persoon!!

Bereiding:

In een pannetje de melk, citroenschillen en suiker heel zacht laten trekken.

Als het naar citroen begint te ruiken, aan de kook brengen.

Dan 1,5 minuten de theezakjes er in hangen.

Theezakjes eruit halen en de drank toevoegen.

Nog drie minuten door laten sudderen.

Door de zeef in de punchschaal gieten.

En nootmuskaat erbij.

 

Voor de volgende ochtend: zie een van de recepten hierboven.

 

Veel plezier met deze recepten, maar ze zijn voornamelijk bestemd voor After Sail.